Tuesday , 12 December 2017

Το τρίτο mini μνημόνιο 20 δισεκ. που έρχεται το 2014 μπορεί να τινάξει στον αέρα το επιβεβλημένο νέο haircut στο ελληνικό χρέος που είναι μη βιώσιμο

22 August 2013 2:00 am Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ A+ / A-
Κοινοποιήστε το άρθρο!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

greece-haircut-640x400

Το mini μνημόνιο ύψους περίπου 20 δισεκ. ευρώ που προωθεί ως λογική λύση η Γερμανία για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από το 2014 και εν συνεχεία αποτελεί την νέα…πολιτική της Merkel για να περιχαρακώσει τα ελληνικά σχέδια για haircut.

Προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου η Γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αιωρείται το haircut αλλά για να πείσει τον γερμανό πολίτη που θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου, πρέπει να προβάλλει ένα λογικό επιχείρημα.Το λογικό επιχείρημα είναι ένα νέο δάνειο περί τα 20 δισεκ. ευρώ που συνεπάγεται ένα τρίτο mini μνημόνιο για την Ελλάδα.
Παρά τις αναφορές του Wolfgang Schaeuble του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εξετάσει νέο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άρει το αδιέξοδο καθώς το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Το haircut μπορεί να αποτελεί την σωτηρία της Ελλάδος αλλά θα πρέπει να διαγνωστούν ορθά και οι βασικές επιδιώξεις αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Η Γερμανία θεωρεί ότι το haircut θα πλήξει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη και θα σπείρει πάλι την αμφιβολία για την επιβίωση του ευρώ.
Η Γερμανία θέλει επιμήκυνση ίσως άλλα 10 χρόνια ώστε να μειωθούν οι δόσεις και να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το χρέος.
Το ΔΝΤ που είναι άμεσα εμπλεκόμενος μέσω της Τρόικα δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέο δάνειο προς την Ελλάδα γιατί όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί αν δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους….δεν μπορεί να πετάει άδικα χρήματα.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ελληνικό haircut αλλά έχουν την μικρότερη παρέμβαση στο ζήτημα παρά της διεθνούς βαρύτητας παρέμβαση τους.

Οι παράμετροι αυτοί είναι καθοριστικοί, καθώς όπως τονίζει κυβερνητικός παράγοντας «το νέο haircut μπορεί για πλείστους λόγους η κυβέρνηση να μην το προβάλλει αλλά αποτελεί βασική επιδίωξη. Το θέμα είναι αν μπορεί να υλοποιηθεί».
Όταν το ελληνικό χρέος έχει αγγίξει τα 317 δισεκ. ευρώ και αν τελικώς δοθεί και το νέο δάνειο το τρίτο κατά σειρά θα εκτιναχθεί πάνω από τα 330 δισεκ. ευρώ.

Δηλαδή το προκλητικά υπέρογκο ελληνικό χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Αν η στάση της Γερμανίας δεν έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά και έχει αποφασιστεί ότι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδος χρειάζεται νέο δάνειο τότε προφανώς παγώνει για το ορατό μέλλον το σχέδιο για haircut.
Δεν είναι δυνατό την ίδια στιγμή που λαμβάνει νέο – το τρίτο κατά σειρά – δάνειο η Ελλάδα από την Τρόικα, την ίδια στιγμή να απομειώνονται μέσω haircut τα 2 προηγούμενα δάνεια.
Αν η επίσημη θέση και βασική στρατηγικής της Γερμανίας είναι να μεταφέρει για το μέλλον το θέμα του haircut, αυτό φαίνεται να είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται έως τώρα τότε προφανώς θα πάνε πίσω και τα σχέδια για μεγάλο ράλι στο ΧΑ προς τις 1500 μονάδες και βεβαίως πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα π.χ. στην 10ετία από 9,93% σε μέση απόδοση στο 7%.
Για να το θέσουμε απλά, αν προωθηθεί άμεσα haircut στο ελληνικό χρέος 40% ή 100 δισεκ. ευρώ που θα ήταν και το ιδανικό σενάριο, τότε και ράλι στο ΧΑ θα σημειωνόταν έως τις 1500 μονάδες και οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρούσαν προς το 7% στην 10ετία.

Βέβαια πρέπει για πολλοστή φορά να διευκρινιστεί ότι haircut χωρίς επώδυνα ανταλλάγματα δεν μπορεί να υπάρξει και προφανώς τα ανταλλάγματα μπορεί να είναι και σημαντικότερα του haircut.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να βρεθεί σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής θα πρέπει να συμβούν τα εξής πολύ δύσκολα πράγματα
1)Να μειωθεί το χρέος κατά 100 δισεκ. για να μπορέσει να καταστεί εξυπηρετήσιμο δηλαδή haircut 40%.
2)Να μειωθεί το επιτόκιο στην 10ετία στο 7% με 6% για να μπορέσει η Ελλάδα να βλέπει την προοπτική εξόδου στις αγορές έστω και με μηχανισμούς υποστήριξης.
3)Το πρωτογενές πλεόνασμα να μην προέρχεται από την φοροεισπρακτική στρατηγική αλλά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αυξάνουν τα έσοδα.
Σε αυτό το πάζλ παραμέτρων δεν προσμετρώνται οι τράπεζες, καθώς ο κλάδος δεν κινδυνεύει παρά την κινδυνολογία.
Ακόμη έχει προβλήματα και θα υποστεί και νέες κεφαλαιακές ζημίες ο κλάδος αλλά δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Σχολιάστε εδώ!

scroll to top